måndag, november 09, 2009
Saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde
Detta ska jag nog göra på julafton tror jag till efterrätt! Smaskigt så det förslår! =)
Saffranspannkaka med salmbärssylt & vispgrädde
4 -5 pers.
3/4 dl Rundkorningt ris
1 1/2 dl Tunn grädde
3 1/2 dl Mjölk
1/2 tsk Salt
1 1/2 msk Socker
1 Saffransbrev
2 Ägg
50 g Skållad, hackad mandel
1 kg Salmbär* 400 g Socker (eller mer)*
1 tsk Atamon eller ö. konserv.* (Ingredienserna med "*" bakom är till salmbärssylten).
Koka upp mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Häll ner risgrynen och tillsätt salt och smör/margarin. Låt grynen svälla på svag värme 35-40 minuter och rör om då och då. (Grynen är samma som man gör risgrynsgröt på IW anm.). Låt gröten kallna, späd med litet mjölk om den verkar för tjock. Tillsätt socker, stött saffran och mandel och rör sedan ner äggen ett i sänder. Häll smeten i en smord form, 20-25 cm i diameter, och grädda kakan i 200 grader varm ugn ca 30 minuter. Servera saffranspannkakan ljummen med salmbärssylt och lätt vispad grädde.
Salmbärssylt: Sjud bär och socker i 15-20 minuter. Skumma av då och då. Blanda i konserveringsmedel och häll den varma sylten i rena glasburkar. Sätt på locken direkt. Förvara burkarna svalt
(Salmbär, Rubus caesius på latin, även kallade blåhallon. Släkt med både Björnbär och hallon och växer vild till ca Upplands nordgräns. Vanlig på skärgårdsöarna. Kan man inte få tag på salmbärssylt är det bättre att ersätta den med björnbärssylt än hallonsylt, eftersom både smak och färg mer stämmer överens med björnbär IW anm.).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar