fredag, november 12, 2010

Rosenbröd

Rosenbröd

Mjölk i degspadet kännetecknar dessa små eleganta bröd. Perfekta till förrätt, gärna med rökt lax som fyllning.

Antal bröd: 25

Ingredienser: 50 g jäst 5 dl mjölk, ca 37°

2 msk rapsolja

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

vallmofrö

Gör så här

1. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken och arbeta in olja, salt och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda, täck med plastfilm och jäs ca 30 minuter.

2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Rulla ut tre längder och dela dem i bitar. Forma runda bröd och lägg dem på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter.

3. Värm ugnen till 250°. Klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: